SnappCar Blog

E10 benzine, hoe zit dat precies?

Zoals je wellicht al voorbij hebt zien komen of misschien zelf al hebt ervaren, kun je vanaf nu E10 benzine tanken. Vanaf 1 oktober zijn tankstations die meer dan één soort benzine aanbieden verplicht E10 benzine te verkopen. Tankstations die maar één soort benzine kunnen aanbieden, kunnen kiezen welke soort ze verkopen, zoals bijvoorbeeld Euro95.

Wat deze E10 benzine precies is en wanneer je wel en niet je auto met E10 kunt vullen, leggen we in deze blog voor je uit.

Wat is E10 en is het beter voor het milieu?

Fossiele brandstof is een eindige voorraad, daarom wordt er gekeken naar ‘hernieuwbare energie’, zoals bio-ethanol dat niet uit aardolie wordt gewonnen, maar uit suikerriet, tarwe en maïs. Naast de voordelen van de productie van bio-ethanol, stoten auto’s die rijden op E10 gemiddeld 2% minder CO2 uit. E10 bestaat voor 10% uit bio-ethanol en 90% uit fossiele brandstof. Euro95 is in de praktijk vaak E5, wat betekent dat deze brandstof bestaat uit 5% bio-ethanol en 95% fossiele brandstof. E10 is dus een bewustere keuze dan het tanken van bijvoorbeeld E5. 

Is mijn auto geschikt voor E10?

Het nadeel van E10 benzine is dat het niet voor elke auto geschikt is. Voor ongeveer 90% van de benzineauto’s is het tanken van E10 geen probleem. Echter is ongeveer 10% van de auto’s niet geschikt hiervoor. Dit zijn voor het grootste deel oldtimers, maar ook enkele autotypes van na 2000 kunnen beter niet worden volgegooid met E10. Via de website e10check.nl kun je erachter komen of jouw auto geschikt is voor E10 benzine. 

Kan ik nog iets anders tanken dan E10?

Bij grotere tankstations waar meerdere soorten brandstoffen kunnen worden aangeboden, is het verplicht dat minimaal de helft van het aantal vulpistolen E10 bevatten. E5 kan dus ook nog steeds worden aangeboden. Bij tankstations waar maar één soort benzine kan worden aangeboden, mag er door het tankstation zelf worden besloten welke benzine zal worden aangeboden. Dit kan dus ook nog steeds Euro95 zijn.

Benzine voor SnappCar auto’s

De meeste benzineauto’s die op SnappCar worden aangeboden, zullen met E10 gevuld kunnen worden. Twijfel je toch? Check de auto dan op de website e10check.nl voordat je hem bijtankt of vraag de eigenaar van de auto welke brandstof je kunt tanken. Tank nooit zomaar E10 bij een oldtimer, maar vraag de eigenaar van de oldtimer welke brandstof je kunt gebruiken.

Laat je horen :)

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

%d bloggers liken dit: