SnappCar Blog
blog-header-festival

Ben jij een duurzame festivalganger?

Van het hergebruiken van urine tot het organiseren van clean-up raves… Festivals en evenementen worden steeds duurzamer en doen er alles aan om bij te dragen aan het milieu met verschillende maatregelen. Een goed begin is het halve werk, en met een SnappCar start het duurzaam handelen al met het vervoer ernaartoe. Benieuwd wat organisaties nog meer doen om mee te helpen aan een duurzamere wereld? Lees dan snel verder!

Tip: trommel een groepje vrienden op en huur een SnappCar om naar een festival te gaan. Door de kosten te delen, ben je vaak het voordeligst uit!

Starten maar!

Vervoer is een belangrijk aspect voor vele festivals. Hieronder valt niet alleen het vervoer van bezoekers, maar ook het vervoer van materialen die nodig zijn voor de opbouw van het festival. Het begint dus al flink wat weken voordat een evenement daadwerkelijk plaatsvindt. Lowlands is hier een goed voorbeeld van. Dit festival is niet alleen voor de SnappCar collega’s een ontzettend populair festival, maar vanuit heel Europa reizen er mensen af naar Biddinghuizen om een weekend lang feest te vieren. Lowlands heeft een loods gebouwd waar materialen worden opgeslagen die alleen tijdens het festival nodig zijn en de brug van de camping naar het festivalterrein wordt ter plekke opgeslagen en in elkaar gezet. Dit scheelt in totaal maar liefst 166 vervoersbewegingen per jaar. Daarnaast raden zij aan om met het openbaar vervoer te komen. Gelukkig zien we dat niet alleen Lowlands dit promoot op hun website, maar dat veel festivals het aanraden om op een duurzamere manier naar hun festival te reizen.

Afvalvrij

Met een paar duizend bezoekers dat per dag een festival bezoekt, ontstaat er veel afval. Vooral DGTL is al goed op weg en wil het eerste afvalvrije festival van Nederland worden. Zo hadden zij afgelopen jaar VEP’s rondlopen, ofwel Very Ecological Persons: bezoekers die zich het meest ‘duurzaam’ gedroegen. In Duitsland is zelfs een ‘clean-up rave’ festival georganiseerd: met een vuilniszak en grijper in de hand werd al dansend de stad schoongemaakt. Andere festivals werken met hardcups, bekers waar je borg voor betaald en die je aan het eind van het festival weer netjes in kunt leveren om je borg terug te krijgen. Op diverse meerdaagse festivals vind je ‘schone campings’. Zoals de ‘Green Ghetto’ op LowLands of de ‘Groener Gras’ camping van Solar festival. Als je op deze camping verblijft, ben je verantwoordelijk voor het netjes achterlaten van je campingplaats.

Let op: (af)breekbaar!

Van bordjes tot bestek en muntjes: evenementen zorgen er de afgelopen jaren steeds vaker voor dat materialen die gebruikt worden bij foodstands biologisch afbreekbaar zijn. Dit is veel beter voor het milieu én geef toe: het eet ook een stukje lekkerder!blog-festival-food

Een tweede leven

Steeds meer producten krijgen een tweede leven dankzij recycling. Zo ook bij de Nijmeegse Vierdaagse. Met ruim 1.5 miljoen bezoekers is dit een van de grootste festivals van Europa en om dit evenement duurzaam te laten verlopen, zijn er veel faciliteiten opgezet die hieraan bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan circulair toiletpapier dat vervaardigd is uit drankenkartons en zelfs urine dat een tweede leven krijgt als meststof voor de landbouw. Het festival Surfana gaat nog een stapje verder, daar is op het hele terrein geen plastic te vinden dat eenmalig wordt gebruikt en wordt ook de decoratie van het festival hergebruikt.

Bij Welcome to the Village weten ze ook van aanpakken. Tijdens dit vierdaagse festival wordt er niet alleen feest gevierd, er wordt ook hard gewerkt aan oplossingen voor de toekomst. Elk jaar werken honderden studenten, muzikanten, wetenschappers en vrijwilligers aan een betere wereld en een volledig circulair festival in 2022.

Auto zelf niet nodig?

Ga jij naar een festival en heb je je eigen auto niet nodig? Vergeet niet om je kalender op beschikbaar te zetten, zodat je je auto kunt verhuren tijdens deze periode en jij zo je festivalkaartje eenvoudig kunt terugverdienen!

Meerdaags festival en geen camping fan? Boek een van deze toffe campers voor een onvergetelijke festivalervaring!

Laat je horen :)

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

%d bloggers liken dit: