SnappCar Blog

Pas op: De scholen beginnen weer!

Overzicht van schadeclaims in Nederland door het jaar heen.

Pech onderweg, aanrijdingen of botsingen met paaltjes. Vroeg of laat kan het je eens overkomen wanneer je auto rijdt. Nu de scholen weer beginnen is er nu ineens meer (fietsend) verkeer op straat. Historisch gezien vinden er in deze periode aanzienlijk meer aanrijdingen plaats. Let dus extra goed op!

De Nederlandse wegen worden veiliger aldus het Verbond van Verzekeraars (na een analyse van schadeclaims tussen 2010-2014): er is een daling in het aantal schadeclaims zichtbaar. Het aantal geclaimde schades is zelfs bijna gehalveerd in 4 jaar tijd! Ze hebben de geclaimde schades in een paar knappe grafieken gevat.

Verschillen per maand

Per maand verschilt het risico op schade. Dit houdt vooral verband met de hoeveelheid verkeersdeelnemers. Na schoolvakanties zijn er pieken in het aantal ongevallen. Hoe meer mensen op de weg, des de meer ongelukken er gebeuren. Daarnaast heeft natuurlijk ook het weer invloed op het aantal aanrijdingen, zeker in de herfst/winter ligt die kans iets hoger vanwege mogelijke sneeuwval en gladheid.

schade_schoolvakanties

Hieronder zie je het totaal van de wekelijkse verkeersclaims in de jaren 2010 tot en met 2014. Het zijn er veel maar gelukkig zien we een forse daling in het aantal claims.

schade_daling_claims_jaar

Zon in de ochtendsspits

Je kent het wel, rijd je net ’s ochtends net de (snel)weg op schijnt de zon recht in je gezicht. Gevaarlijk, helemaal in combinatie met een nat wegdek. In de ochtendspits leidt de laagstaande zon tot een toename van het aantal auto-ongelukken. Tot wel 20% meer aanrijdingen in de ochtendspits. Dat zijn dan vooral aanrijdingen tussen auto’s.

Tip: houd genoeg afstand met je voorganger als de zon schijnt (en helemaal als het wegdek nat is).

Avondspits

De ondergaande zon tijdens de avondspitszon heeft ook duidelijke effecten. Dit blijven vooral te zijn op provinciale en gemeentelijke wegen. Daar is een toename van het aantal ongevallen te zien. Er is ook een stijging in het aantal aanrijdingen met voetgangers en fietsers (17% procent) en dieren (7% procent) ten op zichte van 2010.

schade_lage_zonRisicoverschil per dag

De zondagsrijder? Bestaat ‘ie echt? Volgens de statistieken niet of zijn medeweggebruikers zijn ontzettend oplettend. Op zondag is de kans op schade het kleinst. Tijdens werkdagen is het aantal schadeclaims is redelijk gelijkmatig verdeeld. Vrijdag is echter een uitschieter, dan zijn de meeste aanrijdingen van de week. Misschien door vermoeidheid aan het einde van een lange werkweek?

schade_kans_week

Regionale verschillen

Grofweg is het zuiden van Nederland het onveiligst om de weg op te gaan en het noorden het veiligst. Groningen is daarbij de veiligste provincie om auto te rijden. Zuid-Holland en Zeeland zijn de twee provincies waar de verkeersveiligheid het meest is toegenomen!

schade_provincies

Wat verraste jou het meest? Wellicht helpen deze inzichten je om nog veiliger de weg op te gaan! Laat je gedachten en opmerkingen hieronder achter.

Wil je meer weten? Bekijk het volledige rapport van het Verbond van Verzekeraars.

Laat je horen :)

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

%d bloggers liken dit: