SnappCar Blog

Leefstraat – Straat zónder auto’s

SnappCar streeft naar 5 miljoen minder auto’s. Door slim auto’s met elkaar te delen hebben we er in totaal minder nodig. Er ontstaat meer ruimte en  sociaal contact in de buurt en op straat. In Haarlem-Noord organiseren de bewoners van de Dolfijnstraat ieder jaar de “Leefstraat”. Een maand lang wordt de straat afgezet. De straat is voor mensen in plaats van voor auto’s.

Er borrelt iets in steden. In navolging van Gent in België worden er steeds meer ‘leefstraten’ georganiseerd. Huh? Wat? Ja, een leefstraat; een straat om in te leven.

Leefstraat-logo (2)

Een ware verademing!

Steeds meer mensen beseffen dat de openbare ruimte meer is dan een grote parkeerplaats. Na Amsterdam, Utrecht en Groningen in 2016, wordt dit jaar opnieuw de leefstraat georganiseerd in Haarlem. We namen een kijkje en spraken met SnappCar deelnemer en initiatiefnemer Pieter Bas.

leefstraat_haarlem_after

Vertel eens, wat is het idee achter een leefstraat?

Het idee is simpel: een maand lang de straat volledig autovrij maken. Een ware verademing! Zo kunnen bewoners de openbare ruimte weer gebruiken. Er worden bijvoorbeeld picknicktafels neergezet, buurt BBQ’s gehouden en alle kinderen kunnen naar hartelust veilig spelen op straat. Het is een soort experiment maar eigenlijk moet het altijd zo blijven. Het is toch te zot voor woorden dat de hele straat volstaat met stilstaand blik? We hebben al zo weinig ruimte in Nederland. Het idee achter leefstraten is om die ruimte slimmer te gebruiken.

Te zot dat de hele straat volstaat met stilstaand blik!

Wat is het effect?

Enorm! De buurt raakt meer verbonden met elkaar. Kinderen kunnen vrij spelen op straat. Normaal zit iedereen achter de geraniums maar nu ontmoeten we elkaar op straat. We organiseren activiteiten samen, leren elkaar beter kennen en zo ontstaat er een betere en mooiere buurt met aandacht voor de mensen die er wonen.

Image-2 (1)

Missen mensen hun auto’s?

In het begin is het even wennen natuurlijk. Maar na een paar dagen is dat al gauw voorbij. De auto’s staan nu iets verderop en de bewoners moeten eventjes lopen, alleen maar gezond. Omringende straten in de buurt hebben geen overlast van de auto’s.

Screen Shot 2017-07-19 at 12.05.09

Wat zou je mensen willen meegeven die zelf een leefstraat willen?

Doen! Gelijk beginnen met mensen bij elkaar trommelen. Schrijf een kort en krachtig plan aan je gemeente, betrek bewoners en leg contact met relevante instanties. De gemeente Haarlem heeft bij ons bijvoorbeeld de hekken en borden aangeleverd. Zet daarnaast een Facebook groep op om berichten te delen. En als laatste, heb vooral heel veel plezier!

Het is verbindend om als buurt dit soort initiatieven te ontplooien. Onze kinderen zullen sowieso anders denken over bezit en eigendom. Die willen alleen van A naar B. Je kan de ‘leefstraat’ dus ook als een soort denkoefening voor de toekomst zien.

leefstraat_haarlem_before

Screen Shot 2017-06-26 at 16.26.57

Waar kan ik nog meer leefstraten vinden deze zomer?

Op steeds meer plekken in Nederland worden leefstraten georganiseerd. In Amsterdam-West zijn er in september maar liefst 13 straten waar leefstraten gehouden worden.

Screen Shot 2017-07-19 at 10.51.52

Jouw leefstraat?

Wil je ook een leefstraat in jouw buurt organiseren of zijn de plannen al concreet? Stuur dan een mailtje naar support@snappcar. o.v.v. “Leefstraat”. We komen graag langs ter inspiratie en om kennis te maken. Wellicht staat er dan binnenkort een kekke SnappCar bolderkar bij jouw in de straat…

 

Laat je horen :)

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

%d bloggers liken dit: