Afgelopen weekend is de wintertijd ingegaan, dat betekent dat de winter nu officieel in aantocht is! Is jouw auto er al helemaal klaar voor?

Volg deze winter checklist en maak je auto helemaal winter-proof. Jij – of je huurder uit de buurt – stapt dan met een veilig gevoel de auto in. Lees hieronder de SnappCar checklist voor de winter.

Winterbanden

Wissel je zomerbanden in voor winterbanden. Misschien wel de meest voor de hand liggende tip, maar wel één van de belangrijkste! Door hun sterke grip zijn winterbanden essentieel bij winterse omstandigheden, zoals sneeuw en ijzel. Al valt hier niet veel sneeuw, ook in Nederland zijn winterbanden de veiligste keuze. Ze voorkomen bijvoorbeeld dat de auto van de weg afglijdt als het glad is op de weg.

Wil je huurder via Duitsland richting Oostenrijk voor de wintersport? Dan zijn winterbanden zelfs verplicht. Ook is het in berggebieden vaak verplicht om naast winterbanden, sneeuwkettingen toe te voegen. Bespreek dit op tijd en en duidelijk vooraf aan de boeking met je huurder uit de buurt.

Vloeistoffen voor de winter

Speciale ruitenwisservloeistof voor de winter is belangrijk. Er kan veel gestrooid worden en ruiten worden dan snel vies. Bij temperaturen onder 0 graden Celsius bevriest normale ruitenwisservloeistof. Koop daarom voor de winter speciale ruitenwisservloeistof. Deze bevriest bij temperaturen onder het vriespunt niet zo snel. Meestal zijn de winter ruitenwisservloeistoffen geschikt tot -20 graden Celsius. Je kunt ruitenwisservloeistof (anti-vries) bijvoorbeeld kopen bij de Gamma of de Praxis.

Check ook of er voldoende koelvloeistof in de motor zit. In de winter kunnen temperatuurverschillen namelijk erg groot zijn (buiten koud, motor op volle toeren). Voorkom gevaar en controleer voordat je huurder de auto ophaalt of er voldoende antivries in je motor zit. Op het dashboard kun je aflezen of er nog genoeg koelvloeistof in zit.

winter-587454_1920

Verlichting

Omdat de dagen kort zijn en het buiten grimmiger is wordt de verlichting van de auto vaker gebruikt. Bij lage temperaturen kunnen met name oude lampen plotseling kapot gaan. Dat kan leiden tot onveilige situaties op de weg voor jou of je huurder. Controleer daarom regelmatig en voordat je huurder de auto komt ophalen, of de verlichting van je auto het nog goed doet.

De auto ontdooien

De bevroren voorruit; je kent ‘m vast wel. Koude handen en minuten vertraging. Bij bevroren ruiten zit er bijna niks anders op dan gewoon te krabben. Leg daarom een goede ijskrabber (met of zonder handschoen) in de auto. De bevroren ruiten van de auto moet je niet ontdooien met warm water! Daardoor kunnen de ruiten namelijk barsten.

Ook het slot van je autodeur kan bevriezen bij nachtvorst. Voorkom dat je in tijdnood komt en zorg voor een busje antivries bij voordeur (in huis, niet in de auto!). Dan kan je snel en gemakkelijk het deurslot ontdooien en stap jij – of je huurder – zonder al teveel vertraging in de auto.

Naast het slot kunnen ook je deurrubbers bevriezen. De deur gaat dan niet open. Erger nog, de rubbers van je deur kunnen scheuren. Dit voorkom je met een speciale siliconenspray die het water verdrijft.

snow-1269449_1920

Accu

De accu is een van de essentiële onderdelen om auto’s te starten. Bij lage temperaturen presteren accu’s en batterijen minder goed. Is je accu oud dan zal je dat waarschijnlijk gaan merken in de winter. Laat je accu daarom doormeten bij een garage. Dan weet je gelijk waar je aan toe bent. Het is ook handig om startkabels in de auto te leggen: voor jezelf of voor een andere autorijder die hulp nodig heeft.

Setje winterspullen

Extra bonuspunten verdienen bij je huurder? Stel een setje winterspullen samen die je kunt meegeven. Denk naast ruitontdooier, slotontdooier en ijskrabbers ook aan een paar matten, een schep en een veger om wegrijden uit diepe sneeuw makkelijker te maken, een warme deken in de achterbak, een fles water, een zaklamp, een lifehammer en een waxinelichtje. Bewaar het setje vooraf aan de verhuur van je auto buiten de auto, zodat de spullen niet in de auto liggen als deze dichtgevroren zit.

Aangepaste kalender

Ga je nog op vakantie tijdens de winterperiode of blijf je juist thuis tijdens de kerstvakantie? Vergeet dan niet om je SnappCar-kalender aan te passen, zodat je buurtgenoten de juiste beschikbaarheid te zien krijgen wanneer ze je auto willen lenen en jij geen verhuur misloopt.

Winterbeurt

Geen tijd of zin om de auto zelf voor te bereiden? Doe dan eens een officiële wintercheck bij je autogarage. Wel zo makkelijk!

Meer tips voor rijden in de winter? Download hier dan de folder  ‘Tips voor veilig rijden in de winter’ van de ANWB voor een uitgebreid overzicht, handleidingen en veelgestelde vragen over rijden in de winter.

Heb jij zelf nog tips of handigheidjes? Laat het weten in een berichtje onder dit artikel, op onze sociale kanalen of stuur een mailtje naar community@snappcar.nl!

Join the conversation! 5 Comments

 1. […] & tandpasta zijn er ook een aantal dingen voor de auto waar je aan moet denken. Bekijk hier onze handige checklist om de auto helemaal winterklaar te maken voordat je op pad gaat in de […]

  Beantwoorden
 2. […] & tandpasta zijn er ook een aantal dingen voor de auto waar je aan moet denken. Bekijk hier onze handige checklist om de auto helemaal winterklaar te maken voordat je op pad gaat in de […]

  Beantwoorden
 3. Winterbanden nemen is inderdaad de belangrijkste tip die ik je kan meegeven. Verder is het een handige checklist!

  Beantwoorden
 4. […] had ook nog een skibox! Hij wilde een complete auto leveren en had dus ook zelfs een TomTom en sneeuwkettingen meegegeven. Heel attent van de verhuurder en wel zo veilig als je naar de sneeuw […]

  Beantwoorden
 5. Is het slim om de winterbanden buiten het winterseizoen om – in de zomer bijvoorbeeld – te kopen? Maakt dat het goedkoper, of maakt het verder niet veel uit?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Auto, Auto verhuren, Inspiratie, Tips

Tags

, , , , , , , , , ,