SnappCar Blog

Mistig? 5 tips voor rijden in de mist!

In de herfst en winter komt het regelmatig voor dat er dichte mist ontstaat. Een mistbank kan plotseling opkomen en het zicht tot bijna 0 reduceren. Hoe rijd je veilig in (dichte) mist? Hieronder volgen onze 5 tips!

Voordat je op pad gaat is het verstandig om te controleren wat het weer gaat doen. Zo ben je beter voorbereid op eventuele vertraging door slecht weer. Naast dat mist het zicht enorm kan verminderen kan mist ook voor gladheid zorgen wanneer het vriest en een zeer gevaarlijke situatie creëren. Zeker ’s nachts kan mist nog verraderlijker zijn.

Tip 1: Laat je zien!

Hoe zit het ook alweer met de lichten die je moet gebruiken bij mist?

Wanneer het zicht nog meer is dan 200 m, zet dan alleen de dimlichten aan. Bij zicht minder dan 200 m mag je het mistlicht voor aanzetten. Minder dan 50 m zicht? Beide mistlichten aan! Je kunt de dimlichten uitzetten wanneer je mistlichten aan hebt.

  • Gebruik niet het groot licht! Dit reflecteert de mist waardoor je helemaal niets meer ziet en waarschijnlijk een tegenligger ook verblindt.

Klaart het op? Zet de mistlampen dan direct uit maar zet je dimlichten nog even aan om goed zicht te houden.

Tip 2: Houd afstand

Vanwege de mist kun je moeilijk inschatten hoe ver iemand van je verwijderd is. Zorg daarom voor extra afstand tussen de andere weggebruikers. Het is aan te raden ook niet te veel te focussen op de lichten van de ander omdat je dan onbewust dichterbij gaat rijden maar houd liever de reflecties van de hectometerpaaltjes in de gaten en de reguliere straatverlichting.

  • Goed om te weten: hectometerpaaltjes staan 100 meter uit elkaar, verlichtingspalen 50 meter.

Zo voorkom je dat de ander plots veel dichterbij is dan dat je dacht!

Tip 3: Signalen

Laat je medeweggebruikers weten dat je er bent door af en toe met je lichten te knipperen, ook om te waarschuwen voor filevorming. Als je ziet dat iemand zijn lichten verkeerd gebruikt, knipper dan ook met de lichten om te waarschuwen!

Tip 4: Slow and steady wins the race

Misschien niet de snelste manier om van A naar B te komen maar in geval van dichte mist is het belangrijk om niet te snel te rijden, niet in te halen en situaties te voorkomen waarbij je plots hard moet remmen.

Tip 5: Gebruik je zintuigen!

Het klinkt misschien raar maar zet je raam een beetje open en probeer ook op geluid de situatie in te schatten. Soms is het zicht zo beperkt dat je bijvoorbeeld een tegenligger nog niet ziet maar al wel kunt horen. Zet ook de radio uit voor optimale concentratie!

Last, but not least..

Weet jij waar je alles kunt vinden in de auto? Zorg ervoor dat je op de hoogte bent voordat je vertrekt! Vraag tijdens de overdracht van de autosleutels aan je verhuurder of deze je wilt laten zien waar alle functies in zijn auto zich bevinden. Zo kom je onderweg niet voor verrassingen te staan.

Heb jij zelf nog tips of handigheidjes? Laat het weten in de comments onder dit artikel, op onze sociale kanalen of stuur een mailtje naar community@snappcar.nl!

Laat je horen :)

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

%d bloggers liken dit: