SnappCar Blog

Autovakantie in Italië

La cucina Italia, la vita è bella, het leven is goed in Italië! Met de auto naar Italië is een fantastische rit met veel verschillende landschappen. Van de bergachtige gebieden in het Noorden tot de uitgestrekte heuvels van Toscane, Italië is alles behalve plat! Maar waar moet je aan denken als je op autovakantie gaat naar/in Italië? 

Op weg naar Italië rijd je hoogstwaarschijnlijk via Zwitserland of Frankrijk. Onderweg zul je door verschillende tunnels rijden of over bergpassen rijden. Rijden in de bergen kan ontzettend leuk zijn en het uitzicht is fenomenaal, maar vereist ook een andere aanpak dan ‘normaal’ rijden.

Rijden in Italië

In Italië zijn veel wegen tolwegen. Houd er rekening mee dat dit extra kosten tijdens je vakantie kan opleveren. Vaak ontstaat er drukte bij de tolpoortjes. Voor een soepele doorloop houdt je contant geld of je betaalpas bij de hand.

 • Bewaar de bonnetjes voor een totaaloverzicht
 • Gebruik een creditcard voor een snellere doorloop

Mocht er pech ontstaan is het noodzakelijk dat je een veiligheidshesje bij je hebt, dit moet je aanhebben wanneer je uit de auto stapt in geval van pech.

Milieuzones, vignetten en stickers

Sommige Italiaanse steden (zoals Milaan, Rome, Florence, Pisa, Turijn en Verona) hebben milieuzones ingesteld. Dit is aangegeven met “Zona a Traffico Limitato“. Doorgaans is dit in de oude centra van steden.

In Bologna moet je een milieu ticket (voor 6 euro) kopen om in bepaalde plekken te rijden. Wij raden natuurlijk aan de auto buiten de binnenstad te parkeren en te voet te genieten de historische pracht en praal.

Belangrijkste tunnels en bergpassen richting Italie

 • Mont Blanc Tunnel – 11,6 KM
  De Mont-Blanc tunnel is een lange tunnel die Frankrijk met Italië verbindt, om door de tunnel te rijden moet je tol betalen. Van Frankrijk naar Italië zijn de kosten in 2016 €43,50 voor een enkele reis  en €53,50 voor een retourtje. Een retour is aanzienlijk goedkoper maar deze is maar 7 dagen geldig. Via Italië naar Frankrijk zijn de kosten respectievelijk €44,20 en €55,20.Voor meer prijsinformatie: Prijzen Mont-Blanc Tunnel

 • Frejus Tunnel – 13 KM
  Ook de Frejus tunnel verbindt Frankrijk met Italië, de kosten om de tunnel te passeren zijn gelijk aan die van de Mont-Blanc tunnel.

 • Gotthard Tunnel – 17 KM
  Deze reus van een tunnel verbindt Zwitserland met Italie en is wel 17 KM lang en één van de bekendste knelpunten in het Europese wegennet. Deze tunnel heeft een doseersysteem om niet te veel verkeer tegelijk in de tunnel te laten, bij grote drukte kan het daardoor langer duren voordat je door de tunnel bent.
 • Bergpassen
  • Let goed op oliepeil en temperatuur van de motor
  • Rijdt in een lagere versnelling (2 of 3) om genoeg toeren te maken
  • Verkeer dat omhoog gaat heeft voorrang op verkeer dat afdaalt

Drukke dagen en drukke steden

In Italië zijn na verwachting de drukste weekenden in 2016 het weekend van vrijdag 29 juli t/m maandag 1 augustus en het weekend daarna van vrijdag 5 t/m zondag 7 augustus. Plan je trip en voorkom dat je tijdens het rijden in een grote file terecht komt. Blijf relaxt en geniet vooral van de prachtige omgeving!

Handgebaren

Italianen zijn een passievol volk. Dat merk je vanzelf als je op de weg rijdt. Helemaal op drukke verkeerspleinen. Laat je niet gek maken en blijf altijd rustig. Italianen praten daarnaast graag met hun handen. Vraag je favoriete pizza or pasta restaurant in de buurt om de belangrijkste gebaren en de betekenissen ervan.

Italië tips & tricks

Heb jij nog belangrijke tips of unieke weetjes over autorijden in Italië? Laat ze achter de in comments hieronder. Ga jij naar Italië op vakantie met een SnappCar? Deel je verhaal met de community en krijg korting voor je volgende boeking.

Laat je horen :)

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

%d bloggers liken dit: