SnappCar Blog
Mooiste bruggen van europa 25 april kettingbrug verbinden land met mensen met land pont neuf

De 5 mooiste bruggen van Europa

Bruggen zijn niet alleen indrukwekkende bouwwerken, ze zijn ook letterlijk en figuurlijk de verbindingen tussen mensen. Ga je op autovakantie dan kom je ze geheid tegen. Naast functioneel zijn bruggen soms ook nog eens heel mooi, kennen een rijke geschiedenis of heb je er een fantastisch uitzicht over de omgeving. Lees hieronder onze selectie van de 5 tofste bruggen van Europa.

John Frost Brug – Arnhem

Laten we dicht bij huis beginnen. De John Frost brug heeft een rijke geschiedenis. Bijna iedere Nederlander heeft over deze brug gehoord tijdens geschiedenisles vroeger. De brug is in 1978 vernoemd naar de luitenant-kolonel John Frost die in 1944 het bataljon leidde dat de brug moest overnemen van de bezetter. Het beleg bij de brug duurde een week en Frost slaagde er  net niet in om de hele brug te heroveren.

Destijds had de brug de niet al te spannende naam Rijnbrug. Deze naam beschreef precies waar de brug overheen ging, namelijk de rivier de Rijn. De brug is gebouwd in de jaren ’30 van de twintigste eeuw en was de verbinding tussen de stad van Arnhem en de nieuwe wijk Malburg die in die tijd aan het groeien was.

Sontbrug – Denemarken en Zweden

Deze brug is vernoemd naar het water waar hij overheen gaat. De Sont is een van de drie verbindingsstraten van de Oostzee met Kattegat. Tot 2000 was het niet mogelijk om van Denemarken met de auto direct naar de andere Scandinavische landen te rijden. De brug opende in 2000 en werd gebouwd vanaf 1995. Vijf jaar bouwen heeft geleid tot 9km weg over de Sont en scheelt een reis met de pont en een tijdswinst van zo’n 3 uur.  

Misschien heb je de brug eerder gezien in de Deens/Zweedse serie De Brug (Broen/Bron). Op de grens van Denemarken en Zweden wordt dan een lijk gevonden en de rechercheurs moeten er onderling achter zien te komen wie er nou verantwoordelijk is (aanrader).

Interessant zijn ook de twee eilanden Saltholm (Zouteiland) en Peberholm (Pepereiland), waar je langs en overheen rijdt. In eerste instantie wilde men de brug via Saltholm laten lopen, maar dit zou teveel invloed hebben op het ecosysteem van het eiland. Er werd een oplossing bedacht in de vorm van een nieuw eiland: Peberholm. Het is een kunstmatig gemaakt eiland en de verbinding tussen Denemarken en Zweden loopt nu via deze plek.

Ponte 25 de Abril – Portugal

In Lissabon staat een brug en op het eerste gezicht lijkt het alsof je in San Fransisco bent. De karakteristieke stalen bouwwerken in het oosten van de VS kennen we allemaal uit films en verslagen over de stad. In Lissabon staat bijna dezelfde brug. Hij is ontworpen door hetzelfde bedrijf als de Oakland Bay Bridge in San Fransisco, namelijk de American Bridge Country.

Deze brug, heeft net zoals de Arnhemse brug, een naamsverandering doorgaan. Origineel werd de brug de Salazarbrug gedoopt, naar de premier/dictator Antonio de Oliviera Salazar. Tijdens de Anjerrevolutie is de brug overschildert door revolutionairen met de naam 25 aprilbrug. 25 april is sindsdien een nationale feestdag.

De brug is normaal niet te bewandelen, maar eens per jaar tijdens de halve marathon van Lissabon kun je een gedeelte over de brug heen rennen. Sinds 1991 komen hardlopers van over de hele wereld naar de Portugese hoofdstad voor dit evenement.

Kettingbrug – Hongarije

In het centrum van Boedapest staat de Széchenyi kettingbrug. Toen de brug gebouwd werd in de 19de eeuw bestond de stad Boedapest nog niet. In het jaar 1849 was de brug klaar en verbond de oostelijke oever en de stad Boeda met de westelijke oever en de stad Pest. Het is de oudste brug in Boedapest en wordt symbolisch ook gezien als een verbinding van oost met west.

Zoals in Arnhem heeft deze brug ook een rol gespeeld tijdens de tweede wereldoorlog. In 1945 werd de Kettingbrug namelijk opgeblazen tijdens het beleg van Boedapest. Dit beleg duurde wel 50 dagen en gebeurde met een miljoen soldaten van de toenmalige Sovjet-Unie. Toen het lager gelegen Pest werd overrompeld door de troepen gaf Hitler het bevel om terug te trekken naar het heuvelachtigere Boeda en de vijf bruggen die de stadsgedeeltes over de Donau verbonden op te blazen. In 1949 waren de bruggen gerenoveerd en konden weer opengesteld worden.

Er is een mooie anekdote over de brug. De aannemer van de brug, de Schot Adam Clark, was zo trots op zijn werk dat hij iedereen uitgedaagd heeft om bouwfouten te ontdekken in zijn werk. Aan beide uiteinden van de brug staan levensgrote stenen leeuwen en daarbij werd gevonden dat hun tong misten. Clark schaamde zich zo erg dat hij zelfmoord gepleegd heeft. Dit verhaal is natuurlijk niet echt waar, maar is wel mooi. De leeuwen hebben klaarblijkelijk wel tongen, alleen zijn ze niet zichtbaar vanaf de straat.

Pont Neuf – Frankrijk

In de Franse hoofdstad staat een brug die wel meer dan 500 jaar oud is. Pont Neuf betekent nieuwe brug en het was in 1607 de nieuwste brug in Parijs. Na vijf eeuwen is het dus nog de langst staande brug die Île de la Cité als middenpunt heeft.

Leuk om te weten is dat Île de la Cité het middenpunt en stichtingsplek van Parijs is. Op het eiland staat bijvoorbeeld ook de Notre Dame. Daarnaast staat ook het eerste koninklijk Paleis, de Conciergerie, op het eiland. Dit laatste gebouw werd in de 15de eeuw omgebouwd tot gevangenis.

Bruggen kijken

Ga je straks zelf op autovakantie? Let dan op welke bruggen je allemaal overrijdt. Het kan zijn dat ze een rijke geschiedenis hebben, of dat ze gewoon ontzettend mooi zijn. Welke bruggen zijn jullie wel eens gepasseerd of weet je een mooi verhaal van? Laat het ons weten in de comments.

Laat je horen :)

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

%d bloggers liken dit: