SnappCar Blog

Ronde bruggen?

Waarom een rechte brug maken, als je ook een gave ronde brug kunt bouwen? De Laguna Garzonbrug in Uruguay verbindt twee provincies en het project kostte maar liefst $11 miljoen om te realiseren. Het zijn twee halfronde bruggen die met elkaar verbonden zijn. Dus niet zoals een rotonde is, maar echt als een brug.

Foto van Viñoly Architects
De brug, ontworpen door architect Rafael Viñoly, staat in Uruguay over de lagune Garzon. Nu wordt er geschat dat er rond de duizend auto’s per dag over de brug rijden. Voorheen was hier pontje dat auto’s over het water vervoerde. Door de brug is de communicatie en bereikbaarheid tussen de twee stadjes enorm verbeterd.

Maar waarom nu die ronde vorm? Deze ronde brug ziet er niet alleen kek uit het heeft ook een doel: de lagune beschermen. De ronde vorm zorgt er namelijk voor dat auto’s hun snelheid aanpassen en langzamer gaan rijden als ze over de lagune rijden. Wanneer het een ‘gewone’ rechte brug was geweest, dan hadden auto’s over de lagune gedenderd en het ecosysteem beschadigd.

Foto door Marcelo Campi
Het mes, of de brug eigenlijk, snijdt dus aan twee kanten. Aan de ene kant zorgt het voor een betere doorstroom van mensen tussen de twee provincies Rocha en Maldonado en aan de andere kant zorgt het ervoor dat het vele verkeer de lagune eronder niet beschadigd.

Het ziet er daarnaast ook erg fraai uit op Google Maps.

ronde brug maps

Weet jij nog andere voorbeelden waarbij mobiliteit en duurzaamheid hand in hand gaan? Wij zijn benieuwd! Tip ons via max@snappcar.nl en wie weet vertellen we binnenkort een nieuw verhaal!

1 reactie

Laat je horen :)

  • Dat is nou een architect met overtuigingskracht! Onder het mom van ecologie een supermooie brug kunnen verkopen aan de overheid met jouw naamkaartje eraan, terwijl een paar drempels of een flitscamera (opbrengst gaat naar verbetering ecosysteem lagune) hetzelfde resultaat hadden opgeleverd.

    Wel een gave brug 🙂

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

%d bloggers liken dit: