SnappCar Blog

Meer frisse lucht in de stad?

Één auto is al vervuilend, in een stad waar we met duizenden tegelijk rondrijden is de vervuiling enorm. Hoe lossen verschillende steden dit probleem op?

Wat doen we in Nederland?

Steden zijn al vies en ze worden steeds viezer hoe drukker ze worden. De kwaliteit van de lucht is slecht en er is roetaanslag op gebouwen. Oorzaak hiervan is dat er veel auto’s op weinig vierkante kilometers rijden. Nederlandse steden als Groningen, Utrecht en Amsterdam proberen daar iets aan te doen. De één door een groot deel van de binnenstad autovrij te maken en de ander door een milieuzone vast te stellen waar oudere dieselwagens niet meer in mogen komen.

Minder auto’s in de stad

Overal ter wereld is er een beweging gaande om minder auto’s in steden te laten. Bij de Chinese plaats Chengdu bijvoorbeeld is een nu een geheel nieuwe stad aangelegd, waar je overal binnen 30 minuten heen kunt lopen. Ook zijn er minder wegen voor auto’s.

Ciclovia als antwoord op vervuiling

In Bogota in Colombia hebben ze voor de vervuiling een andere oplossing verzonnen. Het heet Ciclovia en het houdt in dat op zondagen en feestdagen tussen 7:00 en 14:00 rond de 120 kilometer weg afgezet wordt voor fietsen. Auto’s mogen hier niet meer rijden tussen deze tijden en fietsers hebben dan vrij baan.

Ciclovia is in 1974 bedacht en sindsdien staat elke zondag in het teken van de autovrije stad. Ongeveer 2 miljoen mensen doen elke zondag mee. Dat is grofweg 30% van de bevolking van de wereldstad Bogota. Rijk en arm mengt op deze dag en de straat wordt de fijnste plek van de stad om te zijn.

Wat te doen in Nederland?

In Nederland is in 2010 de verplichte autovrije zondag afgeschaft. Gemeenten mogen nu zelf weten hoe ze de stad afzetten. Tot nu toe zonder al te veel succes. Steden zijn gebouwd voor mensen, niet voor auto’s. Bijna 40 jaar geleden was de eerste autoloze zondag. Destijds belangrijk door de oliecrisis en het geringe aanbod van benzine. Tegenwoordig is het opnieuw belangrijk om autoloze dagen te introduceren, dit keer om de leefbaarheid van de stad te herstellen en het milieu te ontlasten!

Bekijk hieronder het filmpje van Ciclovia in Bogota.

Welk ideeën heb jij?

Heb jij een goed idee om minder auto’s in steden te krijgen? Bijvoorbeeld een Ciclovia in Amsterdam of Utrecht? Of moeten we een petitie starten voor een nieuwe autovrije (zon)dag? Laat het ons weten; stuur een mailtje naar community@snappcar.nl 

 

1 reactie

Laat je horen :)

  • ik heb in de stad juist in de doordeweekse ochtendspits behoefte aan meer ruimte voor fietsers, niet alleen recreatief op zondagen. Maar het zou goed zijn als er meer aandacht zou komen voor de jaarlijkse Europese Mobiliteitsweek, Autovrije zondag en Parking Day.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

%d bloggers liken dit: