SnappCar Blog

Fietsen met Winterbanden

Sinds een aantal maanden is SnappCar uitgebreid naar Denemarken en ook naar Zweden. Er wordt gezegd dat deze landen veel op elkaar lijken qua cultuur. Er zijn ook veel dingen écht anders. Wat kunnen wij Nederlanders van onze noorderburen in het verkeer leren? Deze week: Winterbanden, voor je fiets…

Winterbanden

In Nederland zijn we het wel gewend. Elk jaar rond november krikken we de auto omhoog en monteren we de winterbanden onder onze auto. Deze banden zijn handig, omdat ze een grover profiel hebben en meer grip hebben op wegen waar water op ligt of sneeuw is gevallen.

Bij een droog wegdek is de remweg van een auto die 50 kilometer per uur gaat rond de 15 meter. Als er sneeuw op de weg ligt is dat met winterbanden al 30 meter en met de gemiddelde zomerbanden is dit wel 60 meter. Gladde wegen zijn dus verraderlijk en een goede reden om winterbanden te nemen.

Winterbanden voor je fiets

In Zweden ligt veel vaker en ook veel langer sneeuw. Hier is het verplicht om winterbanden te gebruiken vanaf 1 december tot en met 1 april als er winterse omstandigheden zijn. Sneeuwval en een temperatuur rond de 0 graden gelden dan als winters.

In deze periode is het in Zweden ook handig om speciale winterbanden voor je fiets aan te schaffen. Deze werken in principe hetzelfde als winterbanden voor de auto in dat ze een grover en dieper profiel hebben, zodat je meer grip hebt op de besneeuwde wegen. En dat is best fijn. Niet meer glibberen over het fietspad als je in de ochtend naar je werk rijdt.

De fietsersbond heeft een paar jaar geleden de winterbanden getest en ze werken prima met sneeuw. Voor ijzel, zo zeggen ze, heb je banden nodig met spikes erin waardoor je minder snel uitglijdt.  

Doe-het-zelf

Wil je veilig fietsen in de winter? Dan kun je dat heel makkelijk zelf klussen. Je hebt nodig:

  • Tiewraps in je favoriete kleur
  • Een tang
  • Een fiets

Bind de tiewraps regelmatig om je banden heen en knip het uitstekende stukje plastic eraf. Zo heb je in een klein uurtje een winterbestendige fiets. Zie hieronder de afbeelding hoe je dat doet. Deze truc is niet te gebruiken met velgremmen. Dan worden de tiewraps er één voor één afgestoten.

Meer tips?

Heb je zelf nog tips om veiliger te rijden in de winter? Laat het ons weten, want wij willen graag ook veiliger op weg.

2 reacties

Laat je horen :)

  • Leuke manier om je fiets winterklaar te maken. Deze winter is nog een vrij zachte. We krijgen dit jaar als garage ook minder mensen voor winterbanden. Dit komt omdat mensen niet door hebben dat het al vanaf 7 graden moet.

  • Grappige manier om je fiets “winterklaar” te maken. Deze winter hebben we tot nu toe geen winterbanden nodig gehad. Wij hebben als garage al wel mensen gehad die ze er uit voorzorg op wilde leggen. Ik ben benieuwd of we hier in Nederland ooit nog winterbanden nodig zullen hebben als het klimaat zo blijft veranderen.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

%d bloggers liken dit: