SnappCar Blog

Onze 9 Winter Tips

In de Alpen is veel sneeuw gevallen en de wind draait langzaam naar het oosten. De winter komt er aan! Er is zelfs al ijzel en sneeuw gevallen in delen van Nederland. Volg deze winter checklist en maak zo je auto winterklaar. Jij – of je huurder uit de buurt – stapt dan met een goed gevoel de auto in; bijvoorbeeld naar (schoon)familie, vrienden of voor een skivakantie. Bekijk onze 9 wintertips. 

1. Winterbanden
Bij sneeuw en ijzel zijn winterbanden essentieel. Je wilt natuurlijk nooit van de weg glijden. Bij temperaturen van 7 graden Celsius of lager is er met al duidelijk verschil merkbaar. Met winterbanden heb je meer grip. De remweg kan wel 2x korter zijn dan op zomerbanden. Rijd je Duitsland op weg naar wintersport in Oostenrijk bijvoorbeeld? Dan zijn winterbanden zelfs verplicht. Bespreek dit op tijd en en duidelijk met de huurder en verhuurder.

2. Ruitenwisservloeistof
Speciale ruitenwisservloeistof voor de winter is belangrijk. Er kan veel gestrooid worden en ruiten worden dan snel vies. Bij temperaturen onder 0 graden celcius bevriest normale ruitenwisservloeistof. Koop daarom voor de winter speciale ruitenwisservloeistof. Deze bevriest bij temperaturen onder het vriespunt niet snel. Meestal zijn de winter ruitenwisservloeistoffen geschikt tot -20 graden Celsius.

3. Koelvloeistof (Ja echt!)
Check of er voldoende koelvloeistof in de motor zit. In de winter kunnen temperatuur verschillen erg groot zijn (buiten koud, motor op volle toeren). Voorkom gevaar en controleer elke rit of er voldoende antivries in je motor zit. Op het dashboard kan je aflezen of er nog genoeg koelvloeistof in zit.

4. Verlichting
Controleer regelmatig je verlichting. Omdat de dagen kort zijn gebruik je je verlichting veel. Bij lage temperaturen kunnen met name oude lampen plotseling kapot gaan. Dat kan leiden tot onveilige situaties op de weg. Let dus scherp op de werking van je lampen.

5. Ijskrabber
De bevroren voorruit; je kent ‘m vast wel. Koude handen en minuten vertragingq. Leg daarom een goede ijskrabber (met of zonder handschoen) in de auto. Ook kan je een afdekzeil onder de ruitenwissers leggen. Dan blijven je handen warm als je de auto instapt.

6. Accu
De accu is een van de essentiële onderdelen om auto’s te starten. Bij lage temperaturen presteren accu’s en batterijen minder goed. Is je accu oud dan zal je dat waarschijnlijk gaan merken in de winter. Laat je accu daarom doormeten bij een garage. Dan weet je gelijk waar je aan toe bent. Het is ook handig om startkabels in de auto te leggen: voor jezelf of voor een andere autorijder die hulp nodig heeft.

7. Ontdooispray voor sloten
Het slot van je deur kan bevriezen bij nachtvorst. Voorkom dat je in tijdnood komt. Zorg voor een busje antivries bij je voordeur. In huis, want daar bevriest het hoogstwaarschijnlijk niet. Dan kan je snel en gemakkelijk het deurslot ontdooien en stap je gelijk in de auto en kun je op pad.

8. Raam rubbers
Naast het slot kunnen ook je deur-rubbers bevriezen. De deur gaat dan niet open. Erger nog, de rubbers van je deur kunnen scheuren. Dit voorkom je met een speciale siliconenspray die het water verdrijft.

9. Sneeuwkettingen
Oefen altijd met sneeuwkettingen omdoen voor de deur thuis. Het kan namelijk ingewikkeld zijn. Als je ooit vaststaat in de sneeuw op bijvoorbeeld een berghelling in de Alpen dan is het wel zo prettig dat je weet hoe de sneeuwketting werkt. Op het “moment supreme” ben jij dan de held!

Extra winterbonuspunten verdienen? Leg dan ook de volgende spullen in de auto:

  • Warme deken in de achterbak
  • Fles water
  • Zaklamp
  • Lifehammer
  • Waxinelichtje

Wil jij dat de auto helemaal top-fit de weg op gaat; doe dan een officiele wintercheck bij je auto garage. Heb jij nog andere tips en trucs om veilig de winter door te komen? Laat ze dan achter in de opmerkingen hieronder. Wij zijn benieuwd!

3 reacties

Laat je horen :)

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

%d bloggers liken dit: