SnappCar Blog

28% meer deelauto’s in Nederland

Vandaag publiceert het KpVV (Kennisplatform Verkeer & Vervoer) nieuwe cijfers over autodelen in Nederland. En het zijn mooie cijfers: In 2015 zijn er 28% meer deelauto’s dan in het jaar er voor. 

In het voorjaar van 2015 waren er 14.352 deelauto’s voor particulieren in Nederland. Dit betekent een sterke groei van 28 procent ten opzichte van 2014. De groei in deelauto’s is het sterkst in de G4-steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht). De gemeente Amsterdam heeft de meeste deelauto’s, gevolgd door gemeente Utrecht. En van alle deelauto aanbieders hebben wij, SnappCar, het grootste aandeel met 57 procent.

Voor het eerst in het jaarlijks onderzoek zijn ook zakelijke deelauto’s meegeteld. Samen met deze categorie deelauto’s zijn er nu zelfs 16.617 deelauto’s in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van CROW-KpVV.

Groei vooral in G4-gemeenten
De groei is het sterkst in de vier grote steden en is vooral te danken aan peer-2-peer carsharing. Dit komt over een met wat wij ook in onze cijfers zien. Het aantal klassieke deelauto’s (Groenwheels etc.) neemt niet toe. Ondanks de snelle groei is het aantal deelauto’s nog laag ten opzichte van  het aantal personenauto’s in Nederland. Er is dus nog een hoop te doen voor ons!

Gemeente Amsterdam meeste deelauto’s
Leuk om te zien is dat Terschelling de gemeente is met de meeste deelauto’s per inwoner (1,4 per 100 inwoners). Maar Amsterdam is de gemeente met de meeste deelauto’s: 2937, gevolgd door Utrecht met 1267 auto’s.

Streven 2018: 100.000 deelauto’s
Autodelen gaat dus goed. Maar om onze doelstelling van 1% minder autos op de weg te halen, zijn er nog veel meer deelauto’s nodig. Dus om deze groei een impuls te geven, hebben wij samen met andere aanbieders, leasebedrijven, gemeenten en het Rijk de handen ineengeslagen. Samen streven we naar 100.000 Nederlandse deelauto’s in 2018. Hierdoor kunnen we samen de bekendheid van autodelen vergroten, kansen versterken en belemmeringen aanpakken. We zijn dus goed op bezig, maar de weg is nog lang!

Meer informatie over dit onderzoek vind je hier.

2 reacties

Laat je horen :)

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

%d bloggers liken dit: