SnappCar Blog

Verhuur opbrengst en de belastingdienst

Heel fijn natuurlijk, die extra inkomsten door het verhuren van je auto. Maar hoe zit het met de Belastingdienst? 

Helaas is er op dit moment geen absoluut antwoord op deze vraag. Reden hiervoor is dat de belastingdienst nog geen specifieke regels heeft opgesteld voor de deeleconomie. Daarom is het voorlopig zoeken naar antwoorden binnen de huidige regelgeving. En die luiden op dit moment als volgt:

Zolang je ‘incidenteel’ je auto verhuurt, hoef je je geen zorgen te maken. Dit betekent dat je als particulier zo’n €5000 à €6000 euro per jaar belastingvrij kunt ‘verhuren’. En omdat het om een transactie tussen consumenten gaat, hoef je ook geen BTW te betalen. Je dus wel zelf in de gaten houden of je aan dit bedrag komt.

Maar, zodra je jouw auto op een commerciële manier gaat verhuren, is er sprake van bedrijfsvoering en dat verandert de zaak. Dan zijn de transacties BTW-plichtig en zul je BTW moeten afdragen over je inkomsten. Ook moet je in dat geval de verhuurinkomsten opgeven bij de Belastingdienst en deze zullen dan ook worden belast.

Wij hebben regelmatig contact met de Belastingdienst over dit soort vragen. En gelukkig heeft de deeleconomie inmiddels ook de aandacht van de regering. En nu ook Neelie Kroes zich gaat inzetten voor soepeler wetgeving voor innovatieve start-ups zal er dus snel nieuwe wet- & regelgeving komen die beter past bij de deeleconomie. Mochten er ontwikkelingen zijn dan zullen we dit uiteraard met jullie delen!

4 reacties

Laat je horen :)

  • Er wordt steeds gesteld dat de transactie altijd iets is tussen 2 particulieren, maar dat is onzin, want als ondernemer huur ik vaker via snappcar. Hoe zit het dan met de BTW? Want in principe factureert Snappcar (een bedrijf) het aan mij (ook een bedrijf)! En laatst heeft een leraar van mij er ook eentje gehuurd en dat doorberekent aan mij, maar dan de btw er bovenop gezet, maar dat lijkt me dus niet logisch dan….

  • Tegenover een opbrengst van 5000 à 6000 staan de (extra) kosten zoals meerprijs afschrijving door meer kilometers en meer onderhoudskosten, korter onderhoudsintervallen.

  • Quote: “Dit betekent dat je als particulier zo’n €5000 à €6000 euro per jaar belastingvrij kunt ‘verhuren’”
    Naar mijn mening een arbitraire conclusie/stelling op het aspect dat het op/onder dit bedrag niet belastbaar is (voor de inkomstenbelasting).

  • Tegenover BTW afdracht staat wel de voorbelasting… Dus zal je niet zo heel snel als ondernemer voor de omzetbelasting worden aangemerkt door de Inspecteur van de Omzetbelasting. Het kan heel goed voorkomen dat je voor de fiscus wel ondernemer bent voor de omzetbelasting maar niet voor de inkomstenbelasting. Andersom kan theorethisch ook.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

%d bloggers liken dit: