SnappCar Blog

4 tips voor de nieuwe elektrische rijder

Elektrische auto’s winnen aan populariteit in Nederland. In 2 jaar is het aantal voertuigen wat elektrisch rijdt verzesvoudigd. Niet zo gek ook. Ze rijden fantastisch en het rijden is een stuk beter voor het milieu dan benzine- en dieselauto’s. Ben je nieuwsgierig naar elektrisch rijden? Huur dan eens een van de elektrische auto’s op SnappCar om te ervaren hoe het is. Hieronder 4 tips voor iedereen die voor het eerst op pad gaat met een elektrische auto.

Gas geven, maar dan anders
Even wennen is het wel, zo zonder benzine of diesel. Het lijkt gelukkig wel nog steeds veel op gewoon auto rijden. Het is ook goed om te weten dat wanneer je het pedaal los laat, de auto redelijk snel afremt. Gebruik deze functie goed en je haalt er een paar extra kilometers uit. Wanneer je remt in een elektrische auto laadt de accu namelijk weer op. Het is dan ook beter om zoveel mogelijk de auto uit te laten rijden bij een stoplicht.

Kijk van te voren waar je de auto kunt laden
Het vergt misschien een beetje extra planning, maar hier mee voorkom je dat je leeg langs de weg staat. Trouwens, het is best flexibel. Bijna overal in Nederland kun je in de buurt je auto opladen. Soms zelfs bij zogenaamde snelladers die je auto in een halfuur voor 80% vol laden. Op oplaadpalen.nl kun je zien welke paal er bij je in de buurt is en hoe snel deze je auto laadt. Aanvullende tip: Laadt de auto zo veel mogelijk op als je de kans hebt; thuis, op werk, onderweg tijdens het koffiedrinken. En vergeet je snoer niet mee te nemen als je klaar bent…

Airconditioning, geniet met mate
Het gebruik van de airco vergt veel energie van de accu. Wij raden je daarom aan, als je de auto gaat gebruiken hem al aan de lader te laten koelen. Zo start je reis gelijk in de koelte en scheelt het energie tijdens je rit.

Cruisecontrol is je vriend
Probeer tijdens het rijden zo veel mogelijk de cruise control te gebruiken. Dit is niet alleen relaxter rijden, het zorgt ook voor een lager energieverbruik. En het voorkomt dat je te snel rijdt. Dat gaat in de stilte van een elektrische auto namelijk best snel. De cruisecontrol kan dan ook weer een paar boetes schelen. 🙂

Planning, planning, planning en rijden maar
Elektrisch rijden kost iets meer moeite dan een benzinewagen, maar met een beetje planning is de reis minstens zo prettig. Het nieuwe rijden 2.0. Wil je een keertje elektrisch rijden? Kijk dan bij onze suggesties of kijk op snappcar.nl of er een elektrische auto bij jou in de buurt beschikbaar is.

Heb je trouwens nog tips voor mensen die voor het eerst elektrisch gaan rijden? Of een mooie ervaring? Laat ze hieronder achter in de comments.

8 reacties

Laat je horen :)

 • […] Het tweede waar ik aan moest wennen is de actieradius. Je kan simpelweg niet overal naar toe rijden. Je wordt heel bewust van je gebruik en rijgedrag. Het is ’n echte sport om zo zuinig en slim mogelijk te rijden. Ik ben daardoor echt gegroeid als het gaat om agendabeheer en planningen maken. […]

 • […] In Nederland staan steeds meer laadpalen. Er zijn verschillende aanbieders acties in heel Nederland. Een van de bekendere partijen is The New Motion. Zij zijn expert op het gebied van laadpunten en laaddiensten. Omdat Nederland een klein land is kan je daarnaast eenvoudig met een volle accu een flinke tocht maken. Maak wel een duidelijk plan voordat je vertrekt. Lees hier onze belangrijkste tips voor elektrisch rijden. […]

 • Zuinig rijden = verder rijden. Want het is inderdaad best wennen dat je lange ritten echt meer moeite kosten.
  In een nissan leaf werk het als volgt, plan je route met de autonavigatie, ga via menu opnieuw naar de ROUTE en verander de rout in meest ecologische route. Dan ga je over 80 km wegen en dan komt het er op neer dat je de aangegeven km die je kunt rijden op het dashboard ook echt kunt rijden. 136 km is dan ook 136 km, soms zelfs meer!!
  Dat betekent dat je rit je wel meer tijd kost dan je gewend bent, maar ook dat is rijden 2.0

 • Elektrisch=Geen geluid.
  Als je de motor start hoor je niets … even wennen.
  Andere weggebruikers horen je ook niet, wel goed om daar rekening mee te houden.

 • Het belangrijkste waar ik aan moest wennen is dat een elektrische auto een automaat is: ik heb zoals de meeste rijbewijsbezitters leren rijden in een handgeschakelde auto. Dus kijk uit met die voet die gewend is de koppeling in te trappen!

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

%d bloggers liken dit: