SnappCar Blog

Half miljoen Nederlandse huishoudens doen mee aan deeleconomie

Je auto verhuren via SnappCar, je woning via Airbnb als je zelf op vakantie bent of een boormachine of grasmaaier lenen via Peerby. Zo’n 550.000 Nederlandse huishoudens namen vorig jaar deel aan de deeleconomie, 8 procent van alle huishoudens. Dat blijkt uit onderzoek van de ING bank.

Maar wat is de deeleconomie eigenlijk? ING definieert het als volgt: “Alle transacties van onbenut bezit, dat door consumenten tijdelijk en tegen betaling wordt gedeeld met andere consumenten.” En de markt groeit snel: dit jaar gaan al een miljoen huishoudens eraan mee doen. Daarna kan dat doorgroeien naar 1,5 tot 2,5 miljoen huishoudens.

0,01 procent

De omvang van de deeleconomie wordt nu geschat op zo’n 40 tot 60 miljoen euro. Dat is nog maar erg weinig, zo’n 0,01 procent van de Nederlandse economie. Uit de cijfers blijkt dat vooral jongeren, hoger opgeleiden en mensen met een hoger inkomen maken gebruik van de deeleconomie. Klanten doen er vooral om financiële redenen aan mee. Een auto van een andere consument huren is namelijk vaak goedkoper dan huren van een bedrijf.

Interessant is wel dat aanbieders zeggen vooral idealistische redenen te hebben. Het tegengaan van verspilling is voor hen het belangrijkste motief, het verdienen van geld komt op de tweede plaats.

Een groot deel van de Nederlanders doet dus nog niet mee aan de deeleconomie. Veel mensen zeggen er simpelweg nog nooit bij stil te hebben gestaan. En wat betreft het verhuren van spullen zegt 64 procent van de Nederlanders niet te willen dat anderen hun eigendommen gebruiken.

Mooie cijfers die aangeven dat we nog maar aan het begin staan van een omslag in de economie. Dus wij werken lekker door om deze beweging te versterken!

Laat je horen :)

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

%d bloggers liken dit: