Het was een mooie dag gisteren. De Amsterdam Sharing City is een feit. De gemeente Amsterdam heeft samen met ShareNL, waar SnappCar en andere deelinitiatieven lid van zijn, verzekeraar Achmea, Accenture, Social Enterprise NL en nog veel meer organisaties, de ambitie uitgesproken om deelhoofdstad van Europa te worden. Met alle voordelen voor Amsterdam van dien.
Gisteren publiceerden wij ook de resultaten van een onderzoek naar de impact van autodelen op sociaal niveau: wat betekent autodelen voor de sociale cohesie in wijken, buurten en gemeenten? Met steun van het Anton Jurgens Fonds, Social Enterprise NL en impact adviesbureau Avance ondervroegen we ruim 1100 actieve huurders en verhuurders naar hun sociale ervaringen met SnappCar. En daar kwamen mooie resultaten uit. De belangrijkste op een rij:
- Ook autodelen vanwege sociale motivaties: Het onderzoek laat zien dat verhuurders (73,9%) en huurders (81,7%) niet alleen deelnemen om het – evidente – financiële voordeel. Voor ruim een derde (35,6%) van de huurders en de helft (49,6%) van de verhuurders vormt het sociale aspect een belangrijke motivatie.
- Sociaal contact buiten huurmomenten om: Mensen hebben minimaal drie interactiemomenten bij het delen van een auto: bij het online afsluiten van de transactie en vervolgens bij het ophalen en terugbrengen van de auto. Veel autodelers laten het daar echter niet bij: ruim 1 op de 5 huurders (20,8%) en verhuurders (23,3%) zien hun nieuwe bekenden – die zij voorheen dus niet kenden – ook buiten de huurmomenten om en vergroten daarmee hun sociale geluk.
- 1 op de 3 autodelers is meer bereid om te helpen: een op de drie huurders (34%) en verhuurders (30%) geeft aan dat het delen van een auto via SnappCar ervoor heeft gezorgd dat zij méér dan voorheen, bereid zijn om iets voor een ander te doen.
- Autodelen doet delen: lidmaatschap van SnappCar draagt er bovendien aan bij dat mensen gaan nadenken over de mogelijkheid om méér te delen dan alleen auto’s. Voor 60% van de deelnemers is SnappCar hun eerste deeleconomie-ervaring. 59% van de huurders en 62% van de verhuurders zegt dat autodelen hen bewuster heeft gemaakt van de voordelen van delen, zoals kostenbesparing, meer sociale interactie en efficiënter gebruik van spullen. Bij bijna 20% van de deelnemers leidt die bewustwording ook daadwerkelijk tot méér delen: zij worden lid van één of meerdere deelinitiatieven.
Dit zijn resultaten waar wij natuurlijk heel blij van worden! Resultaten die aantonen dat autodelen de verbondenheid tussen mensen en de manier waarop zij met elkaar omgaan, daadwerkelijk positief beïnvloedt. En dat is niet alleen belangrijk voor ons, maar vooral voor iedereen in de wijken, dorpen en steden waar we actief zijn.