SnappCar Blog

Is Europa er klaar voor? De deeleconomie bundelt haar krachten in Parijs.

tumblr_inline_mm7qn1fTEO1qz4rgpWerd er geschiedenis geschreven, de afgelopen dagen in Parijs? Het klinkt zo groot, “geschiedenis schrijven”, maar we geven de afgelopen dagen een goede kans om in de boeken te eindigen. Van 2 tot 4 mei vond de eerste Europese conferentie voor de deeleconomie plaats: Entrepreneurs, academici, wereldverbeteraars, trendwatchers en beleidsmakers uit de hele wereld verzamelden zich in Parijs om hun krachten te bundelen en ervaringen te delen. De Nederlandse Startups, verenigd in ShareNL, waren natuurlijk van de partij.

Een paar vragen stonden deze dagen centraal. Hoe zorgen we voor vertrouwen tussen gebruikers? Net zoals bij SnappCar maakt bijna elke site gebruik van reviews, maar we zouden ook kunnen denken aan overdraagbare betrouwbaarheid. Als veel mensen je vertrouwen als huurder bij SnappCar, zou het best handig zijn als je hierdoor ook makkelijker een boormachine van je buren zou kunnen lenen. Of een geen lening krijgt van andere mensen, om een stapje verder te gaan.

Hoe gaat de deeleconomie samen met gevestigde bedrijven? Ook een belangrijke vraag om te beantwoorden. Er waren een boel grote bedrijven aanwezig die actief bezig waren de waarden van de deeleconomie in hun bedrijfscultuur te verwerken. Mooi om te zien. Helaas werden er ook genoeg voorbeelden genoemd van bestaande bedrijven die in de verdediging schieten, en deelinitiatieven proberen te dwarsbomen. Zo is er het verbond van autoverhuurders in Duitsland, dat onze Duitse collega’s het leven zuur maakt door rechtzaken tegen de autodeelplatformen aan te spannen.

Hoe zorgen we dat de overheid het belang van de deeleconomie inziet, en verouderde regelgeving wordt aangepast? Wat is de rol van de overheid in een samenleving waarin steeds meer zaken van persoon tot persoon geregeld kunnen worden, zonder tussenkomst van de klassieke bedrijven, overheidsinstanties of banken? Klinkt als toekomstmuziek, maar is een hoop om te doen. Zijn ridesharing services illegaal, omdat bestuurders geld vragen van passagiers, en dus “taxichauffeurs” zijn? Moet je hotelbelasting betalen als je je eigen appartement aan toeristen verhuurt? En moet je een bankvergunning hebben als je een platform biedt waar mensen geld aan elkaar kunnen uitlenen?

Een boel vragen, te veel om in een paar dagen te beantwoorden. En dan heb ik de ingewikkeldste vraag nog niet eens gesteld: wat houdt de deeleconomie eigenlijk in? Is het een nieuwe stroming binnen de economie, of een revolutie op vele gebieden in de samenleving (zie ook deze Tegenlicht uitzending)? Op de Ouishare conferentie leek het tweede antwoord duidelijk meer gedragen te worden. En dat was misschien wel het mooiste aan het hele evenement: de energie van een opkomende beweging was overal aanwezig, een fris idealisme hing in de lucht. Dat idealisme was vermengd met een zeldzaam tweede ingrediënt, dat deze jonge beweging tot een sterke maakt: realiteitszin. Europa is er klaar voor. De deeleconomie komt eraan.

Laat je horen :)

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

%d bloggers liken dit: